Geschiedenis

Maar wie is “Guignol”?

Guignol is een traditioneel poppenpersonage in de Franse cultuur, dat voor het eerst verscheen in het begin van de 19e eeuw in de stad Lyon. Het karakter van Guignol is geïnspireerd door een populaire figuur in de stad, genaamd Gnafron, die in het dagelijks leven in Lyon een personage was, een beetje een hansworst, een beetje onhandig, maar altijd welwillend.

Guignol wordt meestal afgebeeld als een kleine houten man met een rond hoofd, een prominente neus, bruin haar en een witte baard. Hij is vaak eenvoudig gekleed, met een pet en blouse, en wordt vergezeld door andere poppenspelers zoals Madelon, zijn vrouw en de kinderen die ze adopteren.

Guignol-shows vinden plaats in een klein poppentheater genaamd "Guignol", waar de poppen worden gemanipuleerd door een poppenspeler verborgen achter een gordijn. De verhalen zijn vaak komisch en gericht op een gezinspubliek, met thema's als gerechtigheid, moraliteit, politiek en het dagelijks leven.

De exacte oorsprong van het Guignol-personage is onzeker, maar komt waarschijnlijk voort uit de traditie van Italiaanse poppen, die in de 16e eeuw in Frankrijk werden geïntroduceerd. Het karakter van Guignol werd echter iconisch in de stad Lyon en de Franse populaire cultuur, en hij is nog steeds populair bij kinderen en volwassenen.